Ilaya Resort
Turkije
Bevolking, recreatie en natuur hand in hand
Achtergrond
In het zuidelijkste puntje van Turkije aan de Middellandse Zee is Amoksi Architectuur betrokken bij een heel bijzonder project dat de lokale bevolking, de recreatie-industrie en de natuur moet verenigen en ten goede komen.
Samandağ, een historisch stadje in de provincie Hatay, is een van de meest karakteristieke plaatsen in Turkije en de regio. Zodra je de streek binnenrijdt voel je de lucht trillen van mystiek en spiritualiteit. Mensen van verschillende afkomst, religie en tradities leven er al meer dan 500 jaar in harmonie met elkaar. Alevieten, Armenen, Turkmenen, orthodox Christenen, Soennieten en zelfs een paar oude stammen respecteren en vieren elkaars tradities en rituelen. Met name het huwelijk is een feest waar de schoonheid en de waarde van deze harmonie heel bijzonder tot uitdrukking komt.
De opdrachtgever van het project werd geboren in Samandağ en groeide op in Nederland. Gedreven door zijn liefde voor Samandağ en de streek, besloot hij om daar een centrum te creëren waar de lokale bevolking en mensen van buiten elkaar ongedwongen kunnen ontmoeten en leren kennen. Alles in alle rust, de multi-etnische gemeenschap, de natuur, en de recreatie harmonisch verenigd.
Het Project
De natuurlijke omgeving voor dit project is een oude steengroeve tussen heuvels en bergen die uitkijkt op de azuurblauwe zee. Het zal een ware oase worden waar de bezoeker zichzelf kan zijn en rust kan vinden maar ook anderen kan ontmoeten om in een sublieme omgeving samen te recreëren. Het geheel is bedoeld en ontworpen om de gebruikers onder te dompelen in de lokale tradities en de natuur. Het maakt optimaal gebruik van het natuurlijke terrein en van de energie van zon en het natuurlijke water dat door een bergbeek wordt aangevoerd. Het concept scoort neutraal voor kunstmatige energie en afval.
Het project ligt in de voormalige groeve op een plateau 10 meter boven de zeespiegel. Het bestaat uit een meditatieve zone rond een vijver met zoetwatervissen, een zwembad met natuurlijk water uit de beek, rustruimtes, meeting points, een restaurant, een café en speelplekjes voor de kinderen.
Het was een dankbare uitdaging om het hoogteverschil tussen het plateau en de zee zo natuurlijk mogelijk te overbruggen. Geïnspireerd door de traditionele rijstbouw in de bergen van Zuidoost-Azië hebben wij een terrassencomplex ontworpen met in het midden een brede trap om comfortabel van boven naar beneden te gaan en vice versa. Het uitzicht op de zee en de bergen blijft overal intact.
Met name de bergbeek die hoog in de bergen ontspringt hebben we geïntegreerd om die natuurlijke oase van rust voor lichaam en geest te creëren. Het water klatert en kabbelt omlaag, stroomt door de visvijvers, vult het zwembad en trekt langs het restaurant voorbij voordat het via de groene terrastuinen in watervalletjes uiteindelijk in de zee stort.
Dit is het wat de opdrachtgever voor ogen staat: een duurzame oase voor allen. Natuur en mens verenigd.